Traverten, basınç altında bünyesinde erimiş karbondioksit bulunan yer altı suları geçtikleri bölgelerdeki kalsiyum karbonatı (CaCO3) Eriterek taşır. Suyun aniden açığa, basınçsız ortama çıkması ber karbondioksitin uçması ile suda erimiş bulunan kalsiyum karbonat çok ince katmanlar halinde kayaların üzerine çöker .Bu birikim zamanla yastık gibi yumuşak hatları olan travertenleri oluşturur.
(Kaynak wikipedia)

Traverten aynı zamanda bir yapı malzemesidir.Traverten ocaklarından çıkartılan traverten blokları fabrikalarda işlenerek ebatlı halde yapılarda kullanılır. 

Neden Traverten ? 
Traverten, kahverenginin sıcak tonları ve delikli damarlı görüntüsü sayesinde göze hoş gelen bir görüntüsü vardır. Ve travertenin yapı malzemelerinden kendini ayıran en büyük özelliği kaymaz oluşudur.Genellikle ıslak zeminlerde ; havuz kenarı kaplamalarında, bahçe yer zemin döşemelerinde, banyolarda, mutfaklarda kısacası insanın yaşadığı her mekanda kullanılabilecek en güzel yapı malzemesidir. 

Travertenin yapısından kaynaklı delikli görüntüsü Hemen kırılacakmış, dayanıksızmış gibi bir algı yaratır aslı öyle değildir.Traverten en sağlam yapı malzemelerinden biridir. Travertenin diğer mermerlere göre yumuşak oluşu sağlamlık ve kırılganlık olarak diğer malzemelerden daha üstün tutar.

Travertenin kalsiyum karbonatın kat kat çökmesiyle oluştuğunu söylemiştik dolayısıyla görüntüsüde katman katman gözükür. Tabi bu traverten bloğunu kesme stiliyle değişebilir. Kimi traverten uzun uzun damarlı gözükür kiminde sadece delikler vardır.Peki bu nasıl olur biraz anlatayım. 

TÜRK KESİMİ, SU YOLUNA KESİM, VEİNN CUT TRAVERTEN NEDİR ?

Sağ tarafta gördüğünüz traverten ocağından çıkarılmış kesilmeye hazır bir blok. Gördüğünüz gibi katman katman yolları var.Kesim yaparken yolların dikine kesim yapıldığı taktirde yüzeyde su yollarını rahatlıkla görebilirsiniz bu kesim işlemine; Su Yoluna Kesim, Vein Cut, TÜRK Kesimi de denir. 

Görüntü olarak ahşap desenini andırır. 
Bu kesimden elde edilen taş yüzeyi aşağıdaki gibi olur.

CROSS CUT, AMERİKAN KESİMİ TRAVERTEN NEDİR?

Resimde gördüğünüz gibi aynı blok üzerinde sadece kesim yönünü değiştirerek su yolunun tersine kesim yapıldığında travertenin görsel görüntüsüde değişir. Su yolları kaybolur görünen yüzey sadece deliklidir. Sağlamlık olarak Türk Kesiminden daha sağlamdır. Ağaç gibi düşünün.Bir odun parçasına baltayla tam tepesinden vurmakla yan yatırıp ortasına vurmak gibi.. 
Bu kesimden elde edilen görüntüde aşağıdaki gibidir.

TRAVERTEN DELİKLERİ NASIL KAPANIR?

Traverten delikleri traverten derz dolgu malzemesi ile kapatabilirsiniz. Eskiden beyaz çimentoya renk katıp dolgu yapılırdı fakat beyaz çimento sertleşip taşlaştığından sıcak soğuk havalarda genleşmeden dolayı deliklerden çıkmaktaydı. Günümüz teknolojisi kullanılarak üretilen silikonlu derz dolgular elastikiyeti sebebi ile bu sorunların önüne geçmekte. Farklı firmaların üretmiş olduğu özel traverten dolgularıda var bunlardan taşınızın renk tonuna göre seçip alabilir, toz boyalar ile derz renklerini taşınıza en yakın tona getirebilirsiniz. 

Traverten dolgusu fabrikasyon olabildiği gibi uygulandıktan sonra derz veriyomuş gibi şerbet verilip bütün deliklerin dolması sağlanabilir. 

 

About the Author -

Leave A Comment